Andronaco reparationsmuffar

Denna reparationsmuff räknas till de flexibla. Muffen består av en rostfri plåt med en vulkad rostfri platta. Plåten hålls på plats genom backar som bultarna fäster i. Vid behov av en flexibilitet, exempelvis vid lagning av ett rörbrott, flyttas backarna utifrån centrum ca 15 mm på sin glidskena. Rörbrottet fixeras i mitten av muffen och på så sätt flyttas dragpunkten från respektive bult över på varsin rörpipa. Bultarna dras med föreskrivet moment och man startar ifrån de innersta bultarna. Avvinklingar på rör upp till 10 grader och dimensionsförändringar upp till 20 mm kan med denna teknik lagas. Angivna ovanstående förändringar gäller dubbelbandsmuff.

repmuff_ritning_1_small.JPG    repmuff_ritning_2_small.JPG    repmuff_ritning_3_small.JPG

Gummiduken, tätningen, är utformad i ett rutmönster. Detta för att täta optimalt mot gamla och korroderade rör. Viktigt är att rengöring av rörets yta som skall tätat mot gummiduken, sker noggrant. För att laga mer komplicerade läckage rekommenderas först och främst ett val av längre reparationsmuffar.

Skulle lagning av rör som ligger i platskonkurrens, ex på berg, utföras. Kan man med fördel avlägsna backar med bult helt och hållet. (Dras av från sin skena). Kvarvarande rostfri plåt är då enklare att applicera runt röret. När plåten är på plats runt röret skjuts backar med bultar på den rostfria plåten igen.

Eftersom reparationsmuffen består av komponenter i olika materialer styrs galvaniska strömmar till den svagaste (enligt elektrolytiska spänningskedjan) metallen. D.v.s ”fingrarna” på aducergodsbackarna. Allt för att inte riskera korrosionsangrepp på röret. Gäller självfallet lagning av olika typer av järnrör. Vid korrosivare förhållanden kan även zinkhattar (offeranoder) monteras på de yttersta bultarna. Bästa skyddet mot korrosionsangrepp består ändå av att linda in muffen och en bit av röret med en Protektorbinda, på så vis elimineras syretillförseln omgående. Syre är en vital del vid korrosionsangrepp. Reparationsmuffar, rätt installerade, räknas som en permanent lagning av rör.

Hawle
Nova Sira
Andronaco
Wey
Tierps järnbruk
logo_recanati.png
logo_trm.png